Krakovski gozd  2017 - MTB avantura in orientacija

Krakovski gozd 2017 - MTB avantura in orientacija

Natisni

Tudi v letošnjem šolskem letu so se dijaki drugega letnika Gimnazije Krško skupaj z gosti iz OŠ Jurija Dalmatina podali na avanturo v Krakovski gozd. Tokrat so na poti do tja skupaj s podjetjem Kostak Krško poskrbeli še za nekaj divjih odlagališč kosovnih odpadkov v okviru tradicionalne ekološke akcije...

Smetožerka 3 (podrobnosti o lokacijah  v datoteki tukaj) in sicer na območju vasi Brege. Orientacija v Krakovskem gozdu je kot ponavadi postregla z elementarno prvino orientacije - kvalitetnim izgubljanjem.

Tina, G2A

S kolesi po pragozdu
Na čudovit sončen dan z nekaj oblački smo se dijaki 2. letnika gimnazije in nekaj osmošolcev iz OŠ Jurija Dalmatina Krško s kolesi odpravili na orientacijsko pot po Krakovskem gozdu. Ker smo dekleta v moji skupini to pot seveda že poznale in se nam je zdela prekratka, smo se odpravile po daljši poti ali pa katero točko obiskale kar dvakrat.
Nepričakovano hitro nas je pot zanesla že kar do druge točke, kjer pa smo se odločile, da bomo raje zavile severno kot južno. Gozdna pot nas je pripeljala do ceste, ko pa smo se zavedale, da na karti ni nikjer označena cesta, smo se znašle na križišču za Smednik. Tako smo se obrnile in končno zavile na pravo pot. Uspešno smo se prebile vse do četrte točke, kjer pa smo ponovno zgrešile pot in se tako znašle ponovno pred tretjo točko. Ko se znajdeš med tako čudovito naravo, pozabiš na čas in ko končno ugotoviš, da poti naprej ne poznaš, se odločiš, da si boš pomagal s klicem na pomoč. S profesorjevo pomočjo smo bile uspešne in tako prispele na cilj.
Po vseh prevoženih kilometrih nas je čakala še pot domov. Čeprav smo nekajkrat zavile na daljšo pot, je bil ta športni dan nepozaben.

Tina, G2A

Miha, 8.a

 4. 5. 2017 - Orientacija po Krakovskem gozdu v sklopu projekta Mepi
Danes smo se nekateri učenci in učenke 8. razreda odpravili proti Krakovskemu gozdu. Na poti so nas pričakali dijaki Tehnične gimnazije Krško. Nato smo pojedli malico in se odpravili do Krakovskega gozda. Ko smo prispeli do obronka, so nam učitelji povedali pravila orientacije. Razdelili smo se v skupine po štiri, skupino sva tvorila dva učenca naše šole in dva krške gimnazije. Na orientaciji smo imeli zemljevide, na katerih je bila označena pot in kje so postaje za opravljanje nalog. Na začetku nam je šlo dobro, a kasneje je postala pot bolj zapletena. V skupini, v kateri sem bil jaz, smo se sredi orientacije izgubili. Na srečo smo kmalu našli pot, ki je vodila do cilja. Po najbolj napornem delu smo si v izviru tople vode spočili noge. Presenetila nas je kratka ploha, zato smo ostali pod streho. Čez dobre pol ure smo že bili doma. Ta kolesarska dogodivščina je bila zelo poučna, ker nas je naučila dela v skupini.
Miha Volčanšek, 8. a

Galerija slik

Pripomočki in navodila za orientacijo (trasa kot v letu 2016):

Najprej namestimo aplikacijo, nato prenesemo datoteki in ju odpremo s pomočjo aplikacije. V Krakovskem gozdu večinoma ni telefonskega signala, zato standardna navigacija na mobitelu (Google maps...)  ne deluje ustrezno, saj ta potrebuje vzporedni prenos podatkov med samo aktivnostjo.