Smetožerka 4 - Ukradimo plastiko vodi

Smetožerka 4 - Ukradimo plastiko vodi

Natisni

V sredo, 18.4.2018, smo  na Gimnaziji Krško in na Srednji poklicni in strokovni šoli Krško vnovič izvedli ekološko akcijo Smetožerka

Po Očistimo Krško 2017 sledi v letošnjem šolskem letu še Smetožerka, četrta po vrsti, kateri se bo v okviru naravoslovnih dejavnosti priključilo doslej največ dijakov šolskega centra. Veseli nas, da je akcija zaživela na način kot mora, hkrati pa izražamo vedno večjo zaskrbljenost nad dejstvom, da je potrebno vedno več delovne vneme in vedno večja številčna zasedba.

Že kratek spomladanski ogled krškega polja zunaj ustaljenih poti  in sprehod po nasipih ob Savi povzročajo aktivnemu državljanu nelagodje. Ob reki se soočamo s problemom industrijskih naplavin. Prav tam si človek zaželi, da bi pili tekočino še s česa drugega kot iz plastične embalaže, za katero velja, da po enkratni uporabi tako pogosto pristane na nezaželenih mestih, lahko tudi kje ob cestah in kot dokaz regijske poveznosti tudi na brežinah naših rek. Naslov letošnje akcije Smetožerka je zato 'Ukradimo plastiko vodi,' ki je le dodatek odstranjevanju kosovnih odpadkov na napol vidnih mestih neokrnjene narave na vodovarstvenem področju, ki jih domačini še vedno bolj ali manj uspešno skrivajo po grmovju Vrbine po principu 'samo da se s ceste ne vidi'.

Brežin Save na dolenjski strani med HE Brežice in NEK Krško se bomo lotili skupaj s podjetjem Kostak Krško in v sodelovanju s podjetjemo HESS,d.o.o in Infra d.o.o.

Prispevek v javnih občilih

Smetožerka 4 - ukradimo plastiko naravi

V sredo, 20. aprila, smo se dijaki in profesorji odpravili v akcijo, skupaj nas je bilo 75 dijakov ter 6 profesorjev. Prav je, da skrbimo za svet, v katerem živimo, saj je naš svet in svet vseh ljudi, živali in rastlin na tej Zemlji.

Naša dolžnost je, da jo ohranjamo. Če škodujemo naravi, škodujemo sami sebi. Nekateri ljudje se tega žal ne zavedajo in uničujejo okolje s tem, da odmetavajo smeti v naravo in tako nastajajo t. i. divja odlagališča.

Po svetu je teh odlagališč veliko preveč, da bi jih očistili mi, lahko pa vsaj počistimo okolico kraja, v kateri bivamo in kjer se nahaja naša šola. Že to bi bilo vredno veliko. Iz teh razlogov je nastala čistilna akcija Gimnazije Krško z ljubkovalnim imenom SMETOŽERKA. Letos je potekala že četrtič, vedno pa s pomočjo komunalnega in gradbenega podjetja Kostak d.d ter Občine Krško. Nekateri peš, nekateri s kolesi smo se z rokavicami in vrečami ter dobrim namenom odpravili na pot. Pobirali smo v Vrbini na desnem bregu reke Save blizu Breg, od jedrske elektrarne do proge za motokros ter v okolici HE Brežice, vse skupaj smo počistili 5 kilometrov brežin ter tri velika divja odlagališča v Vrbini.

Naši nasmehi so se ob prihodu do odlagališč hitro spremenili v začudene in zgrožeost. Imeli smo sicer že izkušnje od prej, saj smo letos že sodelovali pri septembrski šolski čistilni akciji Očistimo Krško, vendar so nas tokrat pričakala še večja ˝presenečenja˝. Našli smo televizijo, hladilnike, ogromne količine oblačil in obutve, igrače, baterije, tudi slovensko zastavo, pričakovano pa tudi veliko plastike, predvsem plastenk. Našli smo tudi nekakšen voziček, s katerim smo se dobro znašli in si z njim pomagali pri razvažanju smeti. Vse odpadke smo pobrali, dali v vreče ter spravili na kup, to pa se je potem naložilo na tovornjak in odpeljalo tam, kamor spada. Skupaj smo naložili kar tri tovornjake kosovnih odpadkov ter plastike z brežin, okoli HE Brežice pa tudi en tovornjak same plastike z brežin.

Šok ob človeški brezbrižnosti pa je vsaj malo omililo čudovito sončno vreme in na koncu akcije pogled na rezultat dneva - očiščeno naravo.

Zapisala: dijakinja 2. letnika Gimnazije Krško Martina Gramc

Sodelujoči

  • dijaki Gimnazije Krško oddelka G2A,
  • dijaki Srednje poklicne in strokovne šole Krško oddelkov E2A, S1PTI, E1PTI 

Karti akcije

Kontrolne točke - kosovna odlagališča

Nasipi Save

Čiščenje brežin je potekalo na obarvanih odsekih, nekaj so očistili že člani Ribiške družine Brežice. Skupno je biloočiščeno okoli 5 km brežin reke, po podatkih Kostaka Krško smo zbrali skoraj poltretjo tono odpadkov (tako kosovnih kot plastike) s skupno prostonino dobrih 20 kubičnih metrov.

Mikroplastika okoli nas... nam pa ni mar

Zanimive povezave s problemom mikroplastike

http://www.adventurescientists.org

 

   

 

Galerija slik