• Gore

  Zadnje ture v visokogorje in malo nižje...

 • Voda

  Večdnevni touring s kajakom po rekah in morju...

 • Naokoli

  Enodnevni in večdnevni izleti v naravo...

 • Bike&Hike

  S kolesom  in peš, gor in dol... 

Bike&Hike - Boč in Donačka gora

Bike&Hike - Boč in Donačka gora

Na Boč in na Donačko Goro smo se že večkrat povzpeli, na oba tudi po zahtevnih poteh in enkrat se je z vrha enega pogled sprehodil do vrha drugega, odgovor na vprašanje, ali je oba vrhova mogoče povezati v kolesarsko avanturo, je bil pritrdilen. Na poletni petek se je dan začel dovolj zgodaj (takoj po sončnem vzhodu), na izhodišču v Zg. Poljčanah sva našla parkirišče z božjim varstvom, jutro je bilo dovolj sveže, telo dovolj čilo in duh dovolj močan, da sva se na vrhu Boča pod razglednim stolpompod 10 km vzpona podpisala že čez uro in pol.

Iskanje prehoda do Donačke sva si, kot je že v najini navadi, popestrila z vzponi na vrhove, ki se nahajajo ob poti. Povzpela sva se na Kisovec, katerega vrh sva okrasila z umetniško forma vivo ter na Plešivec, na katerem sva si zaradi imena obetala "plešasti" vrh in lep razgled, pa bila razočarana, ker je popolnoma poraščen, iskanje prave poti nama je otežilo delovanje največje zveri na planetu - človeka, ki je na območju poti izsekal vse, kar, se je izsekati dalo ter za sabo pustil popolno opustošenje. Ko sva se prebila čez podrto drevje in vejevje, naju je pot usmerila navzdol, vmes sva se na neimenovanem razgledišču prvič posladkala z malinami, po spustu do kmetije pod gozdičkom sva se odločila, da greva spet malo po svoje, strmo sva se vzpela do izletniške kmetije Ložno pod Sveto Marijo, potem pa kar orto po planinski poti do asfalta. Par drvarjev naju je usmeril po asfaltu naprej, ubogala sva ter z asfalta nisva skrenila vse do vasi Žetale, za katero je nekdo izmed naju izrazil željo, da jo vsaj enkrat v življenju obišče, z asfalta sva se usmerila na najljubšo podlago zapisovalke - makadam in strumno obračala pedala na poti navzgor proti Rudiju, do katerega vodi res prekrasna pot za prijetno hitro vožnjo na gorskem kolesu. Kolesa sva zaupala v varstvo oskrbnici ter se strumno povzpela še na vrh Donačke Gore. Vzpon in spust po planinski poti sta bila prijetna sprostitev, zaslužila sva si tudi obed ter si privoščila joto in gobovo juho z žganci ter domač bezgov sok. Za vse prste obliznit in dovolj hranljivo še za povratek na izhodišče pod Bočom. Spust do asfalta je minil prehitro, malo sva se dogovarjala in izmišljevala, potem pa je odločitev padla v trenutku, ko sva na zemljevidu našla hrib z najlepšim imenom - Matej. Vzpon lahko opišem kot najtežji in najbolj strm ta dan, je bil pa vreden vsake kaplje potu, ko je kolesarski soimenjak hribovskega pozdravil z glasnim zvonenjem v Grilovi kapeli. Z Mateja je šlo še malo navpik, potem pa najlepši spust po zelo razgledni gozdni poti, ki je že dolgo nihče ni obiskal in je bila zato še posebej čarobna. Če smo že pri presežnikih - ob stiku gozdne z asfaltno cesto se na jasi pod gozdom nahaja najgrša hiša v teh krajih, betonsko skrpucalo, ki pa ima božanski razgled. Malo spusta, potem pa vzpon do koče pod Bočem. Kar precej višine sva nabrala (2589 m vzponov), ampak nobene prave utrujenosti. Ob zadnjem spustu sva ponovno srečala znanega slovenskega tekača. Vedno sva na pravi poti s pravimi ljudmi. Spet en izjemen bike & hike dan.A.

Tehnične podrobnosti

-makadamska cesta do vrha Boča z večjim naklonom v zadnjem delu (odseki nad 20%)

- spust nazaj po cesti okoli 3 km 

- zavoj pod Kisovec po gozdni cesti

- spust po planinski gozdni  poti (naklon do 17%)

- vzpon po makadamski cesti do Plešivca (805m), 4km okoli 6-10%

- okoli 2km spusta do Ranocerja in po cesti okoli 2 km

-vzpon k izletniški kmetiji Ložno (max. 17%) in spust po gozdu po planinski poti, strmi odseki do 25%

- do asfaltne ceste po gozdni cesti in potem še kilometer do vasi Stoperce

- vzpon po asfaltni cesti do vasi Čermožiše in naprej po makadamu do vasi Završe

- vzpon do Rudijevega doma (3 km, do 16%)

- peš na Donačko goro in nazaj k domu

- spust k sv. Florijanu po gozdni vlaki po grebenu Ženčaj

- po asfaltni cesti do Cerovca pod Bočem

- vzpon k Mateju:) , 27%, in naprej mimo Grilvoe kapele k planinski 

- po makadamski gozdni cesti do doma pod Bočem mimo lovskega doma (odseki 15%)

- po asfaltni cesti do Zg. Poljčan

razdalja
56.4 km
max-min min max gor dol
730 m 272 m 1002 m 2332 m 2257 m

 

 

Priporočeno branje

Knjiga relativnosti pomena zmage posameznika in o moči sanj, ki so nujne, a hkrati nevarne. Knjiga o izgubi, ko je cilj dosežen, razmišljanja o pomenu sreče in o načinih iskanja svobode.   


Knjiga o človeku, ki je vso svojo življenjsko energijo prenesel v navpične stene. Skupaj s svojimi soplezalci je tako utrjeval filozofijo novodobnega alpinizma. Pri njemu ni nikoli bilo dovolj, da cilj tudi doseže, potrebno je bilo tudi zadostiti drugim pogojem - da je bil cilj dovolj težak in da ga je osvojil na način, kot ga ni še nihče pred tem. Zgodbe, ki govorijo o tem, da lahko  človeški minimalizem in preprostost z veliko mero odločnosti določa izjemne dosežke, ki se jih ne da spregledati. Razen, če si predsednik kakšne države. Knjigo imam in je v posojo...