• Gore

  Zadnje ture v visokogorje in malo nižje...

 • Voda

  Večdnevni touring s kajakom po rekah in morju...

 • Naokoli

  Enodnevni in večdnevni izleti v naravo...

 • Bike&Hike

  S kolesom  in peš, gor in dol... 

Na Goteniškem Snežniku

Bike&Hike - Borovška in Goteniška gora

Kočevski gozdovi so prava naravna in zgodovinska zakladnica in kot takšni vedno zanimivi za pustolovščin željne. Kolesarjenje po gozdovih Borovške gore in Goteniškega Snežnika je svojevrsten izziv zaradi predsodkov o teh izjemno čudovitih krajih, ki so nam jih privzgojili predvsem v šoli. Začetek in konec se je zgodil v Kočevski Reki, vasi, ki je bila še pred malo več kot desetletjem del zaprtega območja, danes pa se očitno počasi prebuja v življenje.

V globeli pod vasjo je Reško jezero, svojevrsten habitat raznoraznih rib in ptic. Pot od Kočevske Reke do ostankov nekdanje velike vasi Borovec pod Kremparskim sedlom poteka po asfaltu, klanec je zložen in obvladljiv tudi v vročem poletnem vremenu. Do sedla Strma Reber na 993m je prav tako asfalt, klanci so strmejši in hrbet bolj usločen, nagibajo se do 10%, vsaj tako trdi obcestna tabla. Po sedlu je odcep levo na makadamsko pot, ki hitro pripelje do križišča poti na Firstov Rep in Cerk. Najprej sva se odpravila proti Firstovemu Repu, razgledi s skalnatih skladov nad mogočnimi ostenji nad Kolpo so prečudoviti. Izhodišče za osvojitev Cerka je lovska koča na jasi sredi gostih gozdov, pot je potekala krožno, prvi del sva prehodila po osrčju pragozda Krokar, po.virih sodeč največjega pragozdnega območja v Sloveniji, po osvojitvi vrha Krokarja, ki je izjemen v vseh pogledih, sva se po čudovito razgledni travnati poti ob robu pečin odpravila proti lovski koči, zadnji del sva s pomočjo naprave za orientiranje poiskala po brezpotju. Medveda nisva srečala, sumiva, da sva ga slišala pobegniti. Po vrnitvi na asfalt in krajšem spustu se pot usmeri levo proti Medvedjeku, med potjo obiščeva še Taborno jamo pod istoimensko steno. Zadnji cilj dneva doseževa delno po brezpotju, delno po markirani poti - Goteniški Snežnik je res vreden obiska, po knjigi vpisov sodeč pa velja za bolj osamljen vrh. Zadnji del poti opraviva kot spust čez Gotenico do Kočevske Reke. Popoln kolesarski raj in čudovit dan. A.

Opozorilo: 1km na gozdni poti pred Gotenico je opozorilna tabla, kjer je potrebno zaviti desno, sicer padeš v vadbeni center Slovenske policije, kar ni priporočljivo niti dovoljeno. :)

Tehnične podrobnosti

Tehnične podrobnosti

- z Reškega jezera (520 m) po asfaltni cesti do prelaza Strma reber 11.5 km, odseki do maksimalno 12%, povprečno okoli 5%

-  makadamska cesta do spomenika partizanski bolnici in naprej na Firštov rep, okoli 4 km, razgibano do 11%

- do razglednika in nazaj peš, okoli 500 m,

- h gozdni koči po makadamski cesti, odseki do 9%,

-od gozdne koče peš  v pragozd po brezpotjih mimo vrha Cerk in do vrha Krokar (kolesa ob koči)

- po robu sten nazaj h koči in nazaj po prevoženi poti do devetega prevoženega km

- vzpon po makadamski cesti do Taborske stene in Taborske jame, rahel vzpon z odseki do 7%,

- po zarašačeni poti s kolesi do pod vrh G- Snežnika (peš ob kolesu)

- peš na vrh in nazaj 

-spust do Gotenice in spust k izhodišču

 

razdalja
51.4 km
max-min min max gor dol
745 m 516 m 1261 m 1355 m 1291 m

 

Priporočeno branje

Knjiga relativnosti pomena zmage posameznika in o moči sanj, ki so nujne, a hkrati nevarne. Knjiga o izgubi, ko je cilj dosežen, razmišljanja o pomenu sreče in o načinih iskanja svobode.   


Knjiga o človeku, ki je vso svojo življenjsko energijo prenesel v navpične stene. Skupaj s svojimi soplezalci je tako utrjeval filozofijo novodobnega alpinizma. Pri njemu ni nikoli bilo dovolj, da cilj tudi doseže, potrebno je bilo tudi zadostiti drugim pogojem - da je bil cilj dovolj težak in da ga je osvojil na način, kot ga ni še nihče pred tem. Zgodbe, ki govorijo o tem, da lahko  človeški minimalizem in preprostost z veliko mero odločnosti določa izjemne dosežke, ki se jih ne da spregledati. Razen, če si predsednik kakšne države. Knjigo imam in je v posojo...