• Gore

  Zadnje ture v visokogorje in malo nižje...

 • Voda

  Večdnevni touring s kajakom po rekah in morju...

 • Naokoli

  Enodnevni in večdnevni izleti v naravo...

 • Bike&Hike

  S kolesom  in peš, gor in dol... 

Lisca, Lovrenc in V. Kozje

Bike&Hike - Po vrhovih okoli Jurkloštra

Nedelja je bila spet namenjena izpolnjevanju kolesarskih ciljev in želja. Začetek poti je bil v Rimskih toplicah na prodnatem parkirišču pred kopališčem. Po prečkanju Savinje sva zavila desno in se v vasi Brstovnica usmerila levo navzgor, klanci so bili zmerno strmi, ampak so vodili preveč naokoli, zato sva izbrala drugo, bolj strmo varianto do razglednika z oddajnikom, po rahlem spustu mimo kmetij sva se usmerila na gozdno pot, ki je bila na vrhu lepa kot iz pravljice, utrjena, pokrita z mahom in v prijetno hladni senci, kar naju je verjetno premamilo, da sva ji sledila predaleč in se prvič tega dne znašla v gosti podrasti poznopoletnega gozda.

Do prave ceste sva se prebila kot ponavadi v takšnih primerih, malo gori in doli, čez drn in strn in s kakšnim pozdravom koprive na golih nogah. Cesta, ki sva ji sledila, je bila kot se za takšne izlete spodobi - razgledna, neprometna in s podlago, ki je dovolila hitro vožnjo. Skozi Vrh nad Laškim in mimo Laške vasi sva se spustila do Globokega ter od tam nadaljevala vzpon mimo Curnovca do izhodišča za Veliko Špico. Čudovit vzpon po makadamu in potem lepo brezpotje do sicer nerazglednega vrha. Spust do Jurkloštra je bil prava poslastica, razgleden, ravno prav hiter, dišeč po poletnem cvetju in v spremstvu tisočerih metuljev. V Jurkloštru sva napolnila plastenki in po še eni makadamski poti začela vzpon do etapnega dnevnega cilja - Lisce. Pot je bila spet prečudovito lepa, po severni strani Špičjeka in Ivča proti Ješivcu, pri prvi kmetiji za pašniki pod Ješivcem sva zavila desno navzgor in se kar naenkrat znašla v brezpotju močno zaraščenega travnika, naslednja oporna točka je bila kmetija na sosednjem bregu, popolnoma zapuščena od vseh, ki so jo nekdaj imenovali dom, ampak kot sva po boju s celo vojsko kopriv in ostale podrasti ugotovila, močno zavarovana z delujočim električnim pastirjem. Na najinem zemljevidu pa čeznjo vodi markirana pot. Ponovno sva se morala znajti tako, da sva preprosto šla v pravo smer, vendar čez debla, kamenje, gosto smrečje in posamezne zelo strme odseke. Po preboju na plano sva se znašla na poti, ki naju je kmalu pripeljala do stika s planinsko potjo na Lisco. Našla sva cikcak prehod primernejši za kolesarje in kmalu dosegla cesto na Lisco. Postanek pred domom na Lisci ni vreden omembe, kmalu sva gostilniško nedeljsko veseljačenje pustila za sabo ter se spustila do naslednjega križišča poti, kjer je padla odločitev, da greva še na bližnji Lovrenc. Spet malo vzpona po razgledni asfaltni in makadamski poti, stisk roke in kratko dnevno statistično poročilo pred cerkvico, potem pa samo še božanski spust. Pravo užitkarjenje na dveh kolesih, verjetno zasluženo po skoraj sedmih urah na kolesu. Cilj v Rimskih toplicah sva kmalu zapustila, kopanje v bazenih zaradi gneče popoldan ni bilo več tako mikavno, kot se je to zdelo dopoldan. A.


Tehnični opis:

 • izpred bazena čez most nad Savinjo in desno kakšna 2 km
 • zavijemo levo skozi vas Brstovnica v klanec po asfaltni cesti do vasi Lože, kjer v križišču zavijemo s ceste levo v strmejši klanec (kakšen km po asfaltu  z odseki nad 21%)
 • pri zaselku Konc ob anteni pri drugi hiši na desni zavijemo na pot skozi polje rahlo navzgor in vztrajamo na najlrpši cesti, dokler gre. Držimo se grebena, na koncu opazimo v gozdu na levi napis Privatna cesta. Če se spustimo po njej, tehničnih težav do prve vasi nini, sicer pa nadaljujemo naprej dokler gre in potem po zaraščenem gozdu (težje prehodno) spust ob kolesu proti makadamu, ki  nas pripelje na asfaltno cesto do vasi Lažiše,
 • nadaljujemo po grebenski cesti (pot IV.divizije, zelo razgledno) do vasi Vrh nad Laškim in spust v Gozdec, mimo Gorelcov in v dolino potoka Mišnica po dolini nekaj sto metrov do brvi in nato ostro levo v klanec okoli 2 km do zaselka Curnovec (strmi odseki do 17%), izberemo cestov klanec in pri kamnolomu zavijemo desno po makadamu
 • rahel spust, pri prvem križišču zavijemo levo navzgor  po hribu Voluš, klanec okoli 9% , 3.5 km za 520 m višincev (lep vzpon)
 • do vrha V. Špica peš
 • spust  v dolino, Jurklošter,z glavne ceste zavijemo žez most in zakoj za mostom levo mimo gostilne in pošte na makadam
 • vzpon do kmetije Rižnar (nekaj 100 m pred kmetijo je napis, da zaradi ograjenih pašnikov ni prehoda, a drugo ti ne preostane, zato greš naprej), pri kmetiji za hišo v smeri pašnikov ob kolesu strmo v klanec dokler gre, nato desno po pobočju do zgornje zapuščene kmetije, potrebno je najti prehod nekaj deset metrov nad ostanki stavb skozi ogromno kopriv in trnja in še čez el. pastir (možna varianta je že prej pod kmetijo, a nisem popolnoma prepričan, če je kaj boljša).
 • Po vlačenju kolesa za sabo pridemo do koliko toliko spodobne poti na severni strani vrha Ješivec, ki je celo vozna (od kmetije do sem dobre pol ure ob kolesu)
 • najdemo planinske markacije za Lisco, ki jih občasno zapuščamo zaradi vijuganj navzgor k asfaltni cesti (strm vzpon, odsek 20% z razrito podlago)
 • z vrha Lisce po asfaltni cesti do križišča za Lovrenc, usmerimo se v smeri grebena, po nekaj km pridemo na makadam in se z severa povzpnemo k cerkvici sv. Lovrenca
 • spustimo se v Lokavec in nato do cesti ob Gračnici nazaj v Rimske Toplice

razdalja
60.2 km
max-min min max gor dol
718 m 216 m 934 m 1977 m 1969 m

 

 

Priporočeno branje

Knjiga relativnosti pomena zmage posameznika in o moči sanj, ki so nujne, a hkrati nevarne. Knjiga o izgubi, ko je cilj dosežen, razmišljanja o pomenu sreče in o načinih iskanja svobode.   


Knjiga o človeku, ki je vso svojo življenjsko energijo prenesel v navpične stene. Skupaj s svojimi soplezalci je tako utrjeval filozofijo novodobnega alpinizma. Pri njemu ni nikoli bilo dovolj, da cilj tudi doseže, potrebno je bilo tudi zadostiti drugim pogojem - da je bil cilj dovolj težak in da ga je osvojil na način, kot ga ni še nihče pred tem. Zgodbe, ki govorijo o tem, da lahko  človeški minimalizem in preprostost z veliko mero odločnosti določa izjemne dosežke, ki se jih ne da spregledati. Razen, če si predsednik kakšne države. Knjigo imam in je v posojo...