Krakovski gozd - MTB avantura in orientacija v pragozdu

Krakovski gozd - MTB avantura in orientacija v pragozdu

Naravoslovno - orientacijski dan Krakovski gozd 2016 je letos rezultanta sil umestila v mesec maj. Na trasi dolžine 10 kmso se dijaki prebijali skozi gozd do njegovega osrčja - Krakovskega pragozda. V pomoč jim je bila karta z vrisanimi kontrolnimi točkami, poleg tega pa je vsaka skupina imela na voljo uporabo tudi aplikacijo z vrisanimi GPS koordinatami točk za namene ugotavljanja prednosti in slabosti tradicionalnega orientiranja  in poskusa modernejše oblike orientiranja v naravi. Vso preostalo pozornost pa so udeleženci namenili izdelavi živih črk...:), nekaj časa pa je ostalo za slikovno izdelavo kolažev najvišje umetniške vrednosti. Več v poročilih, filmu in galeriji. 

Pripomočki:

  • Karti področja (sever in jug)
  • android aplikacija Locus map, s katero odprete KML datoteko  in si lahko pomagate pri navigaciji na terenu. 
  • datoteka kalibrirane karte specialke, ki se uporabi za podlogo v aplikaciji. Aplikacija ima tudi sama vgrajene mnoge karte, a so zaradi zahtevnosti terena sorazmerno manj uporabne.
  • datoteka za ORIENTACIJO S KOLESI, v kateri se nahajajo kontrolne točke KT1,...KT8 in za ORIENTACIJO V PRAGOZDU s točkami P1 do P5: datoteka z vrisano potjo in kontrolnimi točkami. Kako uporabljamo vse skupaj na telefonu?

Najprej namestimo aplikacijo, nato prenesemo datoteki in ju odpremo s pomočjo aplikacije. V Krakovskem gozdu večinoma ni telefonskega signala, zato standardna navigacija na mobitelu (Google maps...)  ne deluje ustrezno, saj ta potrebuje vzporedni prenos podatkov med samo aktivnostjo. 

Evalvacijska tabela.