Beautiful Origami Wallpaper e1392272483675

 

Beseda origami je skovanka iz besed "ori" (ki v Japonščini pomeni zgibanje) in "kami" (Japonska beseda za papir).

Origami ima svoje začetke na Kitajskem v prvem ali drugem stoletju in se nato razširi na Japonsko, kjer doživi največji razcvet.

ORIGAMI se je v zgodovino vpisal tudi preko zgodbe o deklici Sadako Sasaki (佐々木 禎子 Sasaki , januar 7, 1943 – oktober 25, 1955).

Gre za japonsko deklico, ki je bila stara dve leti, ko je padla atomska bomba na Hiroshimo in kasneje zbolela za levkemijo. V želji, da bi ozdravela, je pričela zlagati žerjave - sledila je verovanju, da se vsakemu, ki zloži 1000 žerjavov, uresniči želja. Ko je zložila 644 žerjavov je njeno mlado življenje ugasnilo. Zgodba pa se je razširila po svetu in v njen spomin je postavljen spomenik v Hiroshimi. Še danes na njen naslov ljudje iz različnih delov sveta pošiljajo zložene žerjave. (vir Ars origami)

Nekaj klasičnih origami likov lahko naredite tudi s pomočjo Android aplikacije.

Origami je še toliko bolj zanimiv in skrivnosten, ker se pri zgibanju ne uporablja lepil ali škarij, tako da prav vse skulpture nastanejo zgolj s pregibanjem. Navodila za izdelavo lahko poiščete v knjigah in na spletu, kjer najdete ogromno navodil tudi v video obliki, tako da jim enostavno sledite.

Poliedri, izdelani iz več osnovnih kosov - modulov, se imenujejo po japonskem origamistu Mitsunobu Sonobu.

Pri pouku nam je uspelo izdelati poliedre iz 6, 12 in 30 enot. Čeprav smo uporabljali le bel papir, je izdelek vizualno zelo zanimiv. Bistveno lepši učinek dosežemo z uporabo večbarvnega papirja.

Na sliki je primer iz 270 enot.