• Gore

  Zadnje ture v visokogorje in malo nižje...

 • Voda

  Večdnevni touring s kajakom po rekah in morju...

 • Naokoli

  Enodnevni in večdnevni izleti v naravo...

 • Bike&Hike

  S kolesom  in peš, gor in dol... 

Bike&Hike Javorniki

Bike&Hike Javorniki

Zjutraj ob sedmih je jasno določenih samo nekaj postavk: greva, vzameva kamp opremo in kolesa, ne rabim gojzarjev. Korejec pogumno zagrize v asfalt, kilometri letijo, Ljubljana je mimo, tudi odločitev za današnji cilj je padla. Morda končno ugledava medveda, na čigar območje tako rada rineva, kolesarila bova južno od Cerkniškega jezera po Javorniku, kot možni cilj dneva si zadava čarobno Sveto Trojico nad Palčjim in Petelinjskim jezerom, ki sta naju prevzeli spomladi. Ker pa je z Matejem vedno v igri poteza twist, nazadnje večerjo pojeva na Slivnici.

Dopoldansko kolesarjenje po cestah Javornika prekinjava z vmesnimi postanki za vzpone na vrhove, najlepši od vseh je Mali Javornik, na vrh katerega se povzpneva po čudovitem divjem travniku, polnem živahnih žužkov in posejanim s ponosnimi kronicami kranjskih lilij. Da o razgledu ne izgubljam besed. Klopca pod vrhom je najboljša restavracija v teh krajih, kjer si privoščiva zgodnje kosilo, po poti navzdol se sladkava z gozdnimi jagodami. S kolesom zdaj bolj navzdol kot navzgor, odpraviva se proti opuščenemu smučišču Kalič, kjer sva po strmem spustu priča posledicam delovanja najhujše zveri na planetu. Spuščava se proti Rakovem Škocjanu, vendar nama na novo urejena vse bolj prašna cesta ter preveč ogljičnega odtisa velita, da poženeva nazaj navzgor in se odpraviva proti jezeru, ki v zgodnjih popoldanskih urah postreže s popolnimi pogoji za kopanje. Po dveh križankah, treh plavanjih in enem kratkem dremežu se pogled ženskega dela odprave zaustavi na Slivnici, moški pospremi njen pogled in spet je čas za premik navpik. Tokrat brez koles, vendar vsak po svoji poti, slabo uro kasneje si premočena zaradi popoldanske nevihte na vrhu skupaj privoščiva večerjo z najlepšim razgledom: Javorniki, Nanos, Golaki... Le kam naju pot zanese jutri? A.

razdalja
35.8 km
max-min min max gor dol
725 m 554 m 1279 m 1146 m 1134 m

Priporočeno branje

Knjiga relativnosti pomena zmage posameznika in o moči sanj, ki so nujne, a hkrati nevarne. Knjiga o izgubi, ko je cilj dosežen, razmišljanja o pomenu sreče in o načinih iskanja svobode.   


Knjiga o človeku, ki je vso svojo življenjsko energijo prenesel v navpične stene. Skupaj s svojimi soplezalci je tako utrjeval filozofijo novodobnega alpinizma. Pri njemu ni nikoli bilo dovolj, da cilj tudi doseže, potrebno je bilo tudi zadostiti drugim pogojem - da je bil cilj dovolj težak in da ga je osvojil na način, kot ga ni še nihče pred tem. Zgodbe, ki govorijo o tem, da lahko  človeški minimalizem in preprostost z veliko mero odločnosti določa izjemne dosežke, ki se jih ne da spregledati. Razen, če si predsednik kakšne države. Knjigo imam in je v posojo...