Smetožerka 4 - Ukradimo plastiko vodi

Smetožerka 4 - Ukradimo plastiko vodi

V sredo, 18.4.2018, smo  na Gimnaziji Krško in na Srednji poklicni in strokovni šoli Krško vnovič izvedli ekološko akcijo Smetožerka

Po Očistimo Krško 2017 sledi v letošnjem šolskem letu še Smetožerka, četrta po vrsti, kateri se bo v okviru naravoslovnih dejavnosti priključilo doslej največ dijakov šolskega centra. Veseli nas, da je akcija zaživela na način kot mora, hkrati pa izražamo vedno večjo zaskrbljenost nad dejstvom, da je potrebno vedno več delovne vneme in vedno večja številčna zasedba.

Že kratek spomladanski ogled krškega polja zunaj ustaljenih poti  in sprehod po nasipih ob Savi povzročajo aktivnemu državljanu nelagodje. Ob reki se soočamo s problemom industrijskih naplavin. Prav tam si človek zaželi, da bi pili tekočino še s česa drugega kot iz plastične embalaže, za katero velja, da po enkratni uporabi tako pogosto pristane na nezaželenih mestih, lahko tudi kje ob cestah in kot dokaz regijske poveznosti tudi na brežinah naših rek. Naslov letošnje akcije Smetožerka je zato 'Ukradimo plastiko vodi,' ki je le dodatek odstranjevanju kosovnih odpadkov na napol vidnih mestih neokrnjene narave na vodovarstvenem področju, ki jih domačini še vedno bolj ali manj uspešno skrivajo po grmovju Vrbine po principu 'samo da se s ceste ne vidi'.

Brežin Save na dolenjski strani med HE Brežice in NEK Krško se bomo lotili skupaj s podjetjem Kostak Krško in v sodelovanju s podjetjemo HESS,d.o.o in Infra d.o.o.